Månadens Fotograf Januari 2021, Per-Åke Pollack

Vem är jag?

Född i Rättvik och flyttade till Mora på 70-talet när jag träffat min blivande fru. Jobbat i byggsvängen hela mitt yrkesliv, de sista åren i eget företag, – numera pensionär.

Fotointresset vaknade tidigt men har gått i vågor genom livet och intensifierades när min fru och jag upptäckte fascinationen med att resa runt om i världen. Det har blivit en hel del resor genom åren och det var alltid en kamera med för att dokumentera våra upplevelser. Jag har massor av dia-bilder från våra resor. Men resmålen som tidigare valts efter sol och bad, tubdykning och tropiskt flugfiske, i den ordningen, har fått en annan inriktning. Som t.ex. en fantastisk fotoresa till Pantanal i Brasilien 2016.

Numera reser vi nästan bara med husbilen och Norge är favoritlandet, men att övervintra i husbilen på sydligare nejder är inte heller så dumt. – Lättare att få med sina leksaker i husbilen också.

Om man måste ha en nisch som fotograf så har nog jag inte hittat den än, – även om det mest blir naturbilder. – Så jag söker vidare..

Från att nästan bara ha fotograferat det som dykt upp till att ha ett mål när jag går ut med kameran har tagit tid, och jag kan konstatera (när jag granskar gamla hårddiskar) att min utveckling som fotograf knappt är märkbar förrän de senaste 8 – 10 åren.

Det kanske kan ha att göra med att huvudintresset tidigare var flugfiske, jag fotade förstås en del på mina fisketurer, men fokus låg ändå på fisket.

Canon-kameran, som hängde med på dessa fisketurer fick dock sina prövningar. Det hände, – alltför ofta, att jag utsatte kameran för ofrivilliga täthetstester när jag råkade snubbla i vattnet, – med kameran nerstoppad innanför vadarbyxorna. Efter några sådana fadäser och diskussioner med försäkringsbolaget ringde jag en dag (1992) till Canon Sverige och frågade efter en kamera man kunde ”bada” med.. Fick till svar att en helt ny modell var på gång, EOS 5. Bättre tätad och försedd med en helt ny sensationell teknik, ögonstyrd autofokus. Kameran fokuserade automatiskt på den punkt man tittade på i sökaren, – häftigt värre, så det blev att beställa en sådan.

Det var inte förrän 2010 jag köpte min första digitala systemkamera, Canon EOS 7D. Utvecklingen går fort och dagens digitala teknik ger fantastiska möjligheter, men ögonstyrd autofokus blev visst aldrig någon succé…

Numera fiskar jag bara några få gånger om året och fotograferingen har tagit över som huvudintresse. Det har fört med sig att jag lärt mig jobba hjälpligt med Photoshop och fotar numera alltid i RAW-format. Min fotoutrustning har förstås också förbättrats. I dag fotar jag med en Canon EOS 5D Mk IV och en 7D Mk II, med optik från 14 till 500 mm.

Tävlat har jag inte gjort så mycket men har trots det faktiskt fått några fina placeringar. Högst rankad är nog den individuella guldmedaljen i RSF’s klubbtävling 2019, – eller kanske den oväntade förstaplatsen i diaklassen i Siljanscupen i början på -90 talet när jag var ny i fotoklubben…

För ett par år sedan tryckte jag upp några bilder på canvasduk för att vara med på utställningar och har också lyckats sälja några stycken, jättekul. På printler.se finns några bilder som poster eller ramat tryck. På vår egen hemsida pollack.se syns ett antal bilder också.

Jag hoppas att jag kan fortsätta utvecklas som fotograf, för foto är skitkul så det kommer jag att fortsätta med så länge jag kan.

Tack Krister för stafettpinnen som jag nu lämnar vidare till Alfred Björklund.